46e Condroz-Huy 2019
Live 90.0 FM
 
02 Nov
Condroz Rally
Leg 1 : Lefèbvre stelt zijn leiderschap veilig
Stéphane Lefebvre rondde een perfecte tweede lus af, die iets minder gecompliceerd was en met banen die een pak droger waren... De Fransman heeft zijn voorsprong vergroot ondanks een stop aan het eind van de tweede passage in Héron waarbij hij een "ontplofte" velg had. Achter de winnaar van 2018 woedde een felle strijd tussen de twee kanshebbers voor de titel van Belgisch Kampioen : Sébastien Bedoret, legde een foutloos parcours af en bevindt zich op de tweede plaats, op 17"6 van de eerste, maar met amper 2"9 voorsprong op een sterke Adrian Fernémont, die werd opgehouden doordat hij een rondje draaide in de klassementsproef van Héron. Ghislain de Mevius staat op de 4e plaats, op een tiental seconden van het leidersduo en met 12"1 voorsprong op ... zijn broer Guillaume de Mevius, 5e op 43"3 van de nummer 1. Kris Princen legde een zeer goede tweede reeks af waardoor hij naar de 6e plaats opklom, op minder dan 3 seconden van de Citroën van de Mevius. De slag om de Belgische titel zal dus onbeslist en zwaar bestreden blijven tot het laatste stuk in Ouffet-Clavier.

Vincent Verschueren is 7e, met meer dan een minuut achterstand, maar de piloot van de VW Polo R5THX kreeg forfaitaire tijd toegekend bij de eerste passage in Héron (gehinderd door de uitrit van de route de Cherain), waardoor hij toch nog terug in de wedstrijd kan opklimmen. De top 10 wordt vervolledigd door Cédric De Cecco, Xavier Bouche, die te maken kreeg met een platte band, en Olivier Collard. Pierre-Louis Loubet speelde mee voor de top 5 maar een uitslipper in Perwez-Marchin heeft hem meer dan 3 minuten gekost en deed hem terugzakken naar de 17e plaats, net voor Grégoire Munster die ook te kampen kreeg met een platte band.

De eerste wagen die niet uit de R5 klasse is, is de Porsche van Pascal Gaban, 20e in het algemeen klassement. In deze categorie werd Romain Delhez gediskwalificeerd voor verboden assistentie en dus bevindt Renaud Verreydt zich 2e in de RGT klasse.

We noteren ook nog de fantastische eerste dag van Pieter Jan Mayaert (Ford Escort), autoritaire leider in de NCM klasse, van Cédric Verhees, eerste van de Mitsubishi piloten en Gilles Pyck, eerste in R2 en in Junior.

Veel uitslippers, gelukkig zonder al te veel erg, hebben ervoor gezorgd dat de organisator sommige klassementsproeven moest neutraliseren, en ook een paar slecht geplaatste gekken zonder al te veel scrupules hebben gedurende een goede twintig minuten een klassementsproef stilgelegd.

Deze zondag vertrekt de rally opnieuw vanaf 7 uur voor twee lussen met 4 klassementsproeven over een totaal van iets minder dan 100 gechronometreerde kilometers.

Belangrijkste uitvallers :

Cherain (VW Polo) : uit ES2

Baugnet (VW Polo) : uit ES2

Wartique (Porsche) : versnellingsbak ES1

Bux (Porsche) : uit ES2

Delhez (Porsche) : gediskwalificeerd

Demaerschalk (Ford Fiesta) : mechanisch ES9

<