46e Condroz-Huy 2019
Live 90.0 FM
 
04 Nov
Condroz Rally
Opdracht volbracht voor Stéphane Lefebvre…
Nadat hij tweemaal op de tweede podiumplaats was gestrand, heeft de officiële Citroën Racing-rijder ditmaal wel beter gedaan dan de Belgische rijders. Hij vermeed fouten en benutte het potentieel van zijn Citroën C3 R5 helemaal. Het gevolg: zijn eerste succes in een Belgische rally.

Cédric Cherain, Adrian Fernémont en Vincent Verschueren, waar tot hun opgave ook Kris Meeke en Kris Princen bijhoorden, hebben Lefebvre nochtans tot het uiterste gedreven. Het bewijs wordt geleverd door de vier beste tijden van Cherain, de drie besttijden van Fernémont en twee exemplaren voor Verschueren. Lefebvre doet het met zes scratches, het symbool voor een strijd van een hevige intensiteit.
Net als Stéphane Lefebvre, bleef Adrian Fernémont foutloos en wordt hij zo tweede en beste landgenoot. Opmerkelijk was de vaststelling dat het verschil tussen de twee hoofdrolspelers aan de aankomst 14,2 seconden bedroeg… exact evenveel als op het einde van de eerste wedstrijddag.
Cédric Cherain, die een straftijd van tien seconden kreeg omdat hij te laat had afgeklokt in een verbinding, nam de maat van Verschueren en eindigde zo op de derde podiumplaats, weliswaar met minder dan zes seconden voorsprong. De kampioen van België 2017 kwam niet veel tekort voor de overwinning.
Daarachter voert Ghislain de Mevius een achtervolgende groep aan met bovendien een top 5-notering, met iets meer dan drie seconden marge op een overtuigende Cedric de Cecco. Kevin Demaerschalk en Xavier Baugnet, die in de slotfase in de fout ging, werden gescheiden door één seconde. De top 10 werd vervolledigd door Xavier Bouche en Olivier Collard.
Deze mooie strijd werd helaas herleid tot een bijzaak, na het verschrikkelijke ongeval van de Skoda Fabia R5 n°7 van Matterne-Vanlessen, met fatale afloop voor de corijder. Andere BMA-rijders, Belgisch kampioen 2018 Kris Princen en Belgisch Junior-kampioen 2018 Grégoire Munster, verdwenen als teken van rouw uit de wedstrijd.
In de verschillende categorieën noteerden we de zege van Bux in HC1, Van Wijnsberghe (Toyota Celica) in HC4, Munhowen (MItsubishi) in NCE, met als kers op de taart een prachtige zestiende plek, Deferm (Ford Escort) in NCM, Myleville (Porsche) in NCE, van lokale held Colignon (Mitsubishi) in RC1, een uitstekende Canal (Citroën DS3 E3) in RC3, met bovendien een plek in de top 20, en Pyck (Peugeot 208) in RC4 en Junior.

<